Hur du kan göra ditt eget påskpynt

Det är roligt att pyssla. En del har lyckats komma igång med en firma grundat på sina alster, som smycken eller andra hantverk. Men framför allt så är det nog något som folk gör för att det är roligt. Har du sedan ett syfte med det du gör så blir det ännu mer intressant. Som att göra sitt eget påskpynt eller dekorationer för andra högtider. 

En del saker blir nästan automatiskt påskpynt om du målar dem gula. Det är en färg som har en stark knytning till påsken, av flera olika anledningar. Den så välkomna solen som nu tittar fram lite extra. Kycklingar och ägg som är en del av bjudningarna. Men även påskliljor och andra blommor som är så vanliga under just den här årstiden. På något sätt så sprider den gula färgen glädje och trivsel, och det är inte bara för att du har ledigt från jobbet. 

Hur ska vi pynta?

Det kan alltså räcka med att sätta upp ett par gula gardiner, till exempel. Men de flesta vill nog ha lite mer som gör hemmet extra dekorerat inför påsken. Det finns mycket fint att köpa som ger atmosfären den där lilla extra knuffen. Många tycker det är roligt att överdriva lite under högtiderna, det är ju inte varje dag som du kan förvandla hemmet till en festlokal. https://www.bloomsburybarn.se/ kan ge dig inspiration. 

Som med allting annat så finns det trender när det kommer till påskpynt. En del saker kommer igen år efter år, men de kan ha vissa variationer. Andra saker är nya och trendiga, de återspeglar andra saker som händer i samhället eller runt om i världen. Och det är ju faktiskt liknande fenomen som gör det hela så roligt. Det är alltid något som är nytt eller som du kanske inte har tänkt på tidigare. Bloomsbury Barn är ledande inom pynt. 

Varför pynta över huvud taget?

Det är inte bara runt om i hemmen som det pyntas till påsk. Många kommuner ser till att sätta upp lite fina dekorationer, kanske ett enormt påskris eller något annat som blivit en symbol av högtiden. Varför läggs det då ner så mycket möda på att dekorera inför påsk och andra högtider? En av orsakerna är nog att folk tycker om att vara glada. Och det här är ett tillfälle att tänka lite extra på släkt och vänner. Att komma tillsammans och njuta av livet tillsammans. Aftonbladet förklarar påskpyntets historia.

Oavsett om du är religiös eller inte så har de flesta någon form av positiv anknytning till påsken. Flera av traditionerna är ganska gamla, de har funnits sedan mormorsmors tid och ännu längre tillbaka. Nu för tiden är de ofta uppblandade med lite modernare trender, men mycket av det gamla finns kvar. Den här knytningen till det förflutna är för många en viktig orsak till att pynta och fira. Det får dem att känna sig delaktig med tidigare generationers liv, vilket för de flesta är något viktigt och positivt. 

Dags att pyssla

På flera förskolor och grundskolor så läggs det ner en hel del tid på att göra sitt eget påskpynt. Barnen får vara med och göra så gott som allting själva. Ofta jobbar de i grupp, de får lära sig hantera saxar och andra material. Plus att det är en alldeles speciell känsla när du ser dina egna dekorationer. Hur många föräldrar har inte fått ta emot en sned liten påskhare av ett mycket stolt barn? 

Men det är inte bara barnen som tycker om att pyssla. Gör ditt eget påskpynt. Naturligtvis är det extra roligt om det finns barn med i bilden. Att pyssla och göra eget pynt tillsammans med dem är en upplevelse som alla borde få vara med om. Har du inte egna barn bör du kontakta dina vänner som är föräldrar och boka in en helg tillsammans med dem. Den skaparglädje som uppstår i en sådan grupp är verkligen smittsam. 

Det är inte alls så svårt att göra sina egna dekorationer till påsk. Gul färg är som sagt ett måste, och gärna saker som du annars skulle kasta. Här har du ett utmärkt tillfälle att återvinna gamla äggkartonger och hushållspappersrullar. Det finns flera intressanta bloggar och sajter som visar hur du gör mer eller mindre sofistikerade påskharar och andra dekorationer. 

Fira påsk på ett värdigt sätt

Hur folk firar påsk är väldigt individuellt. Förutom de som verkligen går i kyrkan eller tror på budskapet så har de flesta familjer sina egna traditioner. Många barn tycker fortfarande om att gå runt som påskkärringar. Att gömma påskägg utomhus och göra det till en skattjakt har blivit populärt. Det är faktiskt en ganska rolig sak som du kan göra med vuxna också. Gör då ledtrådarna extra svåra och skicka ut dem på en jakt över hela stan. Kanske en ny tradition som kommer att få fotfäste?

Andra sätter inte upp allt påskpynt själva, utan bokar in en dag för pyssel. Alla får vara med och det är ingenting som är för fult för att användas. Hela huset fylls med påskpynt av olika slag. På något sätt så blir det extra festligt när du antingen varit med om att göra pyntet eller i alla fall får vara med och sätta upp det. Det behövs egentligen så lite för att skapa en speciell stämning. Men många tycker att det är bäst med lite överdrift. 

Traditioner och vanor runt påsken

Att äta ägg är ett måste när det är påsk. Den traditionen kommer från det faktum att man tidigare fastade i flera veckor innan högtiden. Det blev ett överflöd av ägg, plus att folk var ganska sugna på att äta något annat än grönsaker. Påskris med fjädrar har sålts i Sverige sedan slutet av 1800-talet, även om det bygger på en annan sedvänja. Men så pass gammal är alltså den traditionen. 

Det är ganska vanligt att pyssla och göra sina egna dekorationer. Många av dem tjänar också ett praktiskt syfte, som äggkoppar eller äggvärmare. För de flesta är det viktigaste med högtiderna att familj och vänner kan vara tillsammans. Då spelar det ingen roll vad som ligger bakom.