Vad folk äter under påsken

Det är aldrig fel med ett klassiskt svenskt påskbord. I Sverige har vi överlag ett stort fokus på fiskrätter vid högtider. Den yngre generationen kanske inte är lika belägna att upprätthålla dessa mattraditioner. I den här artikeln ska vi därför presentera lite nya maträtter som vi har börjat anamma under påsken.

Ibland säger man att vi äter med ögonen, och det är inte bara matens färger och upplägg som räknas. Många väljer att fira påsken med inredning som matchar högtiden. Detta ger oss en ännu större matglädje. Inredningen påminner oss dessutom om att en av årets största högtider är på ingång. 

Nya matvanor i Sverige

Den inlagda sillen har varit ett populärt inslag så länge jag kan minnas. Det är en maträtt som kan göras i en rad olika smaker. Samtidigt har konsumtionen av sill minskat under de stora högtiderna. Vad äter vi istället?

  • Lamm har visserligen alltid funnits på påskbordet. Det har däremot inte varit ett särskilt vanligt inslag. Detta har delvis att göra med att lamm kan vara en relativt dyr råvara. Sill har exempelvis historiskt sett varit betydligt billigare. I nutid har dock lammrätter blivit vanligt. Under påsken är en så kallad lammstek det vanligaste tillagningssättet. 
  • Laxrätter har i mångt och mycket ersatt sillen i vissa hushåll. Även lax har historiskt sett varit dyrare att införskaffa. Idag är det däremot relativt billigt med lax. Du kan göra många olika maträtter med lax, exempelvis laxpaté eller gravad lax. Du kan även röka din egen lax. Om du saknar tid eller intresse kan du givetvis också köpa färdigrökt eller gravad lax.
  • En annan fisk som har börjat tagit mer plats är räkor. Du kan göra en rad olika saker med räkorna. Ett exempel är en enkel räk- och avokadosallad. Du kan smaksätta salladen med lite passande kryddor och turkisk yoghurt.
  • Slutligen kan vi konstatera att revbensspjäll har blivit ett populärt inslag. Just revbensspjäll har under en lång period varit vanligt i andra länder. I Sverige gillar vi att förbereda våra revbensspjäll på egen hand. Det finns en rad olika marineringsmetoder. Honungsmarinerade revbensspjäll fungerar för alla tillfällen.

Det är tidskrävande men roligt att förbereda all påskmat på egen hand. Du kan kompensera tidsåtgången genom att köpa färdigt påskpynt. Det enda du behöver göra är att sätta upp de olika inredningsattiraljerna. Du kan exempelvis klicka här för bästa påskpyntet.

Vad äter man i andra länder?

Läs i Aftonbladet vad folk äter under påsken i olika länder. Den kristna världen är stor och matkulturerna tenderar att skilja sig åt. I vissa länder, främst de som följer den katolska kyrkan, fastar man inför påsken. Samtidigt är vissa råvaror inte tillåtna under påsken. Detta har skapat ännu större skillnader i matkulturen.

  • I Mexiko är det under vissa dagar kring påsken inte tillåtet att äta kött. Av den anledningen konsumerar man istället en hel del fisk och bönor. Räkor är ett populärt inslag. Det finns även en populär sallad som inkluderar ingredienser från en taggfri kaktus som endast finns i Mexiko. 
  • I USA har man precis som i Sverige en påkostad skinka i centrum av matbordet. Deras skinka inkluderar dock i regel lite exotiska frukter, såsom ananas. Amerikanerna bakar även ett speciellt bröd som brukar innehålla russin och bär. Brödet innehåller dessutom söta och starka kryddor. Det här brödet är vanligt i alla anglosaxiska länder.
  • I Brasilien äter man nästan alltid torsk på långfredagen. Deras torsk är både torkad och rejält saltad. På lördagen brukar man istället äta olika unika brasilianska maträtter, detta inkluderar bland annat pacoca. Det är en slags kaka som huvudsakligen innehåller jordnötter och socker.
  • I Storbritannien äter man precis som i USA det speciella kryddade brödet. I övrigt är lammstek ett väldigt vanligt inslag på påskbordet. Lammsteken serveras ibland med grönsaker och rostade potatisar. Ibland använder man istället Jersey-pudding. Till efterrätt äter man en speciell inhemsk kaka som är unik för påsken. Kakan innehåller bland annat marsipan och frukter.

Det går ofta att urskönja en liknande matkultur i närliggande länder under påsken. I Skandinavien är det exempelvis väldigt viktigt med ägg.

Mat och pynt går hand i hand

I Sverige tenderar vi att bortse ifrån religionens inverkan på påskfirandet. Det är inte särskilt vanligt att vi går till kyrkan under högtidshelgen. Vi firar inte heller påsken för att Jesus dog och återuppstod.

Hur gör vi för att ändå skapa en härlig påskstämning? Mat och pyntande är två viktiga delar för att skapa rätt sinnesstämning. Det finns rätt mycket att tänka på när man ska pynta. Detta handlar främst om att pynta på ett sätt som inte skadar djuren. 

Välj rätt påskfjädrar för att dekorera. Detta var rubriken hos många dagstidningar under fjolårets påsk. Anledningen till detta är att en del dekorationsfjädrar kommer ifrån djur som lever under dåliga förhållanden. Ett annat problem är att fjädrarna ibland rycks från djuren på ett oetiskt sätt.

Du bör därför tänka på att köpa pynt och inredningsartiklar som inte kommer från djur. Med dagens teknologi går det alldeles utmärkt att skapa artificiella fjädrar. 

Du bör dessutom tänka på att påskmaten ska vara hållbarhetsmärkt. Det finns egentligen ingen anledning till att överkonsumera ägg under påskhelgen. Detta är en gammal tradition som bland annat kan förknippas med den fasta man brukade anamma inför högtidshelgen.

Det finns mängder med goda vegetariska recept som passar alldeles utmärkt på påskbordet. Arbetet för ett hållbart samhälle stannar inte av bara för att vi firar en högtid. Högtidshelgen är ett utmärkt tillfälle till att stanna upp och reflektera över våra levnadssätt. Vi kan därefter försöka anamma en hållbar livsstil under resten av året.