Så ger du HLR

För bara några år sedan var det inte många som visste vad förkortningen HLR står för. Idag är de flesta inte bara medvetna om innebörden, men även hur du gör det. Det betyder nämligen hjärt-och lungräddning. Allt fler går kurser för att lära sig hur man räddar liv. De går sedan på ytterligare utbildningar för hur du kan ta hand om barn. Men det allra viktigaste är att kunna grunderna, för därmed kanske du blir den som ger en person livet tillbaka. 

Hjärtstopp är vanligare än vad du tror. Varje år så drabbas flera tusen av det, i alla åldrar och hälsotillstånd. Det är inte bara äldre eller sjuka som kan råka ut för det. Även barn får hjärtstopp av olika anledningar. Därför borde egentligen alla få lära sig hur man ger HLR.

Första steget som livräddare

Det handlar inte om att bli en hjälte eller bli prisad av andra. Att rädda liv är en allvarlig sak och något som du inte tänker så mycket på i förväg. Vem som helst kan drabbas av hjärtstopp men vem som helst kan också lära sig hur man räddar dessa personer. På sina håll har man haft stora framgångar med att lära ut HLR till tonåringar i skolorna. En bra kurs för första hjälpen. Vissa arbetsplatser har satt i system att alla ska kunna livräddning. De låter någon gå flera kurser för att bli instruktör, och ser sedan till att kunskapen sprider sig. 

Det kan låta skrämmande att rädda liv. Men egentligen så är det ganska enkelt. Av de tusentals som drabbas av hjärtstopp är det bara några få hundra som överlever. Antalet kan öka dramatiskt om allt fler ser till att lära sig grunderna. Det kostar inte så mycket och tar inte heller flera månader av kurser. En halv dag kan räcka för att du ska kunna göra en skillnad. Kontakta Akutgruppen AB och lär dig livsnödvändig kunskap. 

När olyckan är framme

Det första steget är att inte få panik utan hålla huvudet kallt. Försök komma ihåg allt du lärt dig och fokusera på individen. Ring upp 112 och sätt telefonen på högtalare så att du kan ge HLR medan du pratar med dem. De kommer att skicka en ambulans med en gång men det tar alltid tid för den att komma fram. Under tiden hänger det på dig att rädda livet på patienten. De kan dock vägleda dig och hjälpa dig hålla huvudet kallt. Om det finns en hjärtstartare på plats så underlättar det. Eskilstuna-Kuriren rapporterar här om hur du ger HLR. 

Det finns många fantastiska erfarenheter när främlingar har fått igång hjärtat på joggare eller flygplanspassagerare. För grunderna är de samma vare sig det handlar om vuxna eller barn, gamla eller unga. Du måste hjälpa hjärtat att pumpa, samt blåsa in luft i lungorna. Syret är livsviktigt för flera funktioner i kroppen, men framför allt för hjärnan. Innan ambulansen hunnit fram har du redan gjort den allra viktigaste delen av räddningen. 

Sprida information om hjärträddning

Organisationer och hälsopersonal lägger ner mycket energi på att sprida information. Alla som jobbar med denna form av sjukdomar vet hur viktiga de första sekunderna eller minuterna är. Även under goda omständigheter tar det tid för ambulansen att komma fram. Och livet ger dig sällan en perfekt situation. Därför är det bra att förbereda sig för det värsta medan du hoppas på det bästa. Det tjänar ingenting till att gå omkring och vara ängslig. Däremot så har du all anledning att lära dig lite mer om det som är viktigt här i livet. 

Som att rädda liv. HLR är en grundläggande kunskap som du kan ha stor nytta av. Involvera gärna hela familjen, alla kan gå på kurs eller i alla fall lära sig något. Till och med de allra minsta kan få veta var hjärtstartaren finns och hur de ska hämta den vid behov. Återigen så är det naturligtvis viktigt att den finns där. Önska dig gärna en i julklapp eller gör det hela till ett familjeprojekt. Dagens Nyheter rapporterar i en artikel om hunden som kan HLR. Om husdjuren kan klara av det så borde alla andra också försöka. 

Hjärtat är grunden till allt

Utan ett hjärta som pumpar så har du inte stora hopp om att överleva. Och om du klarar dig så kan du få men för livet. Det kan vara en lång väg tillbaka med konvalescens och träning. Därför är HLR verkligen något att satsa på. För om du får igång hjärtat med en gång så kan allting annat falla på plats. Även om du inte är så duktig på det och kanske inte klarar av att göra det lika perfekt som en sjuksköterska. Det spelar ingen roll för det viktigaste är att hjärtat börjar pumpa så fort som möjligt. Samt att du fyller de där lungorna med syre. Genom att satsa på HLR så slår du ett slag för livet.