Flera fördelar med att jobba i kundtjänst

Det är ganska intressant hur olika människor söker sig till vitt skilda yrken. Någon är intresserad av att jobba som läkare medan en annan trivs bäst som bonde. Allt från rörmokare, lärare, cirkusartister till IT-experter, städare eller advokater. Det allra bästa är när du lyckas följa dina drömmar och arbeta med något som du tycker är roligt. Men det är inte alla som vet det. 

En del vet redan från barnsben vad de vill hålla på med. Det är en rak linje från lekskolan till universitetet. För andra så kan det vara något som mognar fram. Du väljer en viss inriktning i gymnasiet och det är först där som din läggning tar form. Eller så prövar du på olika jobb tills du hittar fram till något som verkar intressant. Återigen kan det vara lagerarbete, kundtjänst eller elektriker. För alla är olika och har inte samma intressen. 

Det allra bästa framtidsyrket

Om det inte fanns den här variationen av intressen skulle samhället nog bli ganska tråkigt. Som det är nu finns det nästan alltid någon som är bra på det de sysslar med så att alla kompletterar varandra. Läkaren går till butiken och handlar, läraren ringer till kundtjänst. Vissa yrken är dock lika så till vida att de har att göra med service eller personlig kontakt. Andra är mer praktiska och innebär inte alltid att du träffar andra personer. Välj att göra karriär som kundtjänst

Kundtjänst är helt klart ett jobb där du bör ha en förmåga att prata med folk. Vare sig det sker på telefon, via mejl eller personligen så kommer du att möta upp med många som är lite upprörda. Det är ditt jobb att förstå vad som är fel och eventuellt rätta till det. Att inte ta det personligen när de är besvikna på en produkt eller företaget. Men det finns fler yrken där en viss kunskap om människor kan komma in behändigt. Här kan du hitta HR jobb

Vikten av en effektiv kundtjänst

Inte bara är det ett jobb för de som tycker om att möta folk eller prata med människor. Kundtjänst är företagets ansikte utåt. Det är hit folk ringer när de vill fråga eller klaga på något. Hur de blir bemötta av kundtjänst har ett stort inflytande på hur de ser på företaget som stort. Det kan faktiskt vara avgörande, och ingen har råd att leka med kunderna. Du vill inte förlora någon, tvärtom kan en bra kundtjänst vara grunden för att behålla både stora och små kunder. Hur du löser problemet med en effektiv kundtjänst kan du läsa om i den här artikeln i Computer Sweden.

Så det gäller att kombinera kundtjänst med medarbetare som trivs med den här sortens uppgifter. Till en början kan det vara svårt. Men efter ett tag så har du lärt dig mer om det företag du jobbar för. Du kan deras produkter och tjänster vilket gör det enklare att förstå eller bemöta de problemställningar som folk kommer med. Hur du pratar med kunderna är mycket viktigt. Det finns speciella kurser för kundtjänst som bland annat inkluderar en viss psykologi. Om du har en naturlig fallenhet för jobbet är det ännu bättre, men du kan lära dig mycket genom att studera.

Hur du hittar ett jobb

Det finns flera bra vägar för att hitta fram till ett nytt jobb. Många gånger är det inte så lätt, men om du verkligen vill jobba kan du göra en hel del själv. Bland annat är det vanligt att hitta något via dina egna kontakter. Låt familj och vänner få veta att du söker något nytt. Om du har bra kontakt med kassörskan i butiken eller serveringspersonalen på ditt bästa fik så kanske du kan nämna det till dem. Det är inget fel med att sprida ordet, bara du inte förväntar dig att någon ska hjälpa dig. Var diskret och ha realistiska förväntningar. 

Sociala medier är nära förknippat med det ovan nämnda. Men här är det inte bara en fråga om att berätta att du letar efter en ny anställning. Du själv kan surfa runt och se vad som finns. Speciellt om du väljer någon av de sajter som brukar annonsera jobb eller koppla samman folk som behöver träffas. 

Så har du alla vanliga annonser som finns både elektroniskt och på andra ställen. Ett alternativ kan vara att vända dig till en bemanningsbyrå. De brukar ha mycket på lager, speciellt om du skulle kunna tänka dig att byta inriktning. Allt beror naturligtvis på vad du har för planer. Om du är ute efter en karriär kanske du vill hålla dig inom ditt område. Men om det bara handlar om att tjäna lite pengar ska du hålla sinnet öppet. Fördelarna när du jobbar i kundtjänst kan inkludera olika saker. 

Roligt att jobba med kundtjänst

En klar fördel för många är att de får prata med så många olika människor. Det blir aldrig tråkigt med all den variation av frågor och klagomål som väller in. Vissa företag har en stor kundtjänst, medan andra kanske inte får lika många förfrågningar. Men det är alltid viktigt att vara trevlig och tillmötesgående. Beroende på vilken verksamhet det handlar om så är många människor glada att du kan lösa deras problem.

Och här ligger en annan nyckel till fördelarna med att jobba inom kundtjänst. Du får lära dig problemlösning. Till att börja med måste du förstå vad kunden undrar, eller vad problemet är. Sedan gäller det för dig att hitta en lösning som kunden sedan ska godkänna och förstå. Ibland kan det ta en del efterforskningar för dig att komma fram till det rätta svaret. En färdighet som kan komma väl till pass på flera olika arbetsplatser. 

God datakunskap är en fördel, även om du lär dig med tiden. Det kan vara bra att kunna skriva snabbt, så att du kan knappa in frågan medan kunden fortfarande berättar om den. Ibland kan du behöva jobba med två skärmar samtidigt, vilket kan vara en nyhet för vissa. Andra gånger är det bra att kunna prata i telefon samtidigt som du skriver på datorn. Svårare än det låter, men ytterligare något som du alltid kommer att ha nytta av. 

Satsa på din karriär

Det går att göra karriär inom kundtjänst. Du börjar med enkla förfrågningar men kan med tiden bli ansvarig för större grupper eller kanske en mentor. För många är det ett bra sätt att gå framåt på. Det viktiga är att du kan syssla med något som du trivs med, samt att din arbetsplats är harmonisk. Alla har inte samma förväntningar eller önskemål när det kommer till en anställning.

För en del är lönen det viktigaste och då gäller det att backa upp den med en god utbildning. Andra föredrar ett jobb som inte ger så mycket rent ekonomiskt men där de får utlopp för sina förmågor. Det allra bästa kanske är när du kan kombinera de två, så att du tjänar bra medan du utvecklas inom ditt yrke. Om du inte riktigt vet vad du vill syssla med kan du prova på lite olika anställningar som vikarie. Det samma gäller om du har en viss utbildning men vill se om du ska gå en särskild inriktning. Att jobba genom ett bemanningsföretag kan ge dig tillräckligt med trygghet medan du ser vad du vill satsa på.